Llibres finançats amb èxit

Editeu el vostre llibre sense haver de pagar res

Quaderns d’estudi

CEL'H. Número 27

Quaderns d'estudi 27

Seguint la tònica dels continguts dels Quaderns d’estudi des dels seus inicis, el número 27 té un contingut monogràfic centrat sobre un tema de gran interès com és el patrimoni històric de la ciutat, referit en bona part al patrimoni arquitectònic històric i a la seva gestió.

En aquest número comptem amb les aportacions de diversos especialistes en la matèria i amb el concurs del cap de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament, Josep Maria Solias, que fa un repàs de l’estructura municipal de gestió patrimonial i aprofita per introduir diverses reflexions sobre la utilització del patrimoni ciutadà com a incentiu per al coneixement.

L’arquitecta hospitalenca i llicenciada en història de l’art Marta Piera, que va gaudir l’any 2011 d’una de les beques del Museu de l’Hospitalet de recerca, recull en el seu article la referència de les masies del terme, ubicant-les en el territori i estudiant-ne pormenoritzadament les tipologies i característiques.

Per la seva banda, el consell de redacció de la revista va poder aconseguir la col·laboració de Jesús Oliver-Bonjoch, professor d’història i art a la Universitat Internacional de Catalunya i a la Ramon Llull, per reproduir un article seu sobre la transformació de la masia de Can Buxeres en una residència patrícia, article que havia estat originàriament publicat al número 12 del Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

També al portaveu-coordinador de la Plataforma veinal “Protegim el Canal de la Infanta”, Ireneu Castillo, se li ha demanat un article sobre aquesta infraestructura històrica tan vinculada al desenvolupament agrícola i industrial de primera hora de la nostra ciutat, i sobre les alternatives per a la seva preservació, malgrat l’estat general de deteriorament del traçat.

L’arxivera i historiadora Marta de Planell inclou en aquest número un extens estudi sobre els antecedents de la fàbrica Tecla Sala de l’Hospitalet, des de l’existència del molí paperer de Can Basté, que aprofitava el cabal del Canal de la Infanta com a força motriu, fins a la moderna fàbrica tèxtil de l’empresària de Roda de Ter tan vinculada a l’Hospitalet.

Mercè Vidal, professora de la Universitat de Barcelona i especialista en patrimoni municipal, fa un repàs de la figura insigne de l’arquitecte Ramon Puig i Gairalt, arquitecte municipal de l’Hospitalet durant el primer terç del segle XX, i al seu paper rellevant dins la Catalunya nacionalista i la mateixa ciutat, on va construir el primer gratacels del país l’any 1931.

Per últim, l’historiador i president del CEL’H, Manuel Domínguez, tanca les reflexions sobre el patrimoni muncipal amb un article resum sobre l’evolució històrica d’aquest patrimoni amb unes aportacions d’interès al voltant d’altres figures del patrimoni civil que haurien de reclamar l’atenció de la ciutadania.

El volum es tanca amb una nova aportació a la memòria dels mestres de la ciutat, un article de qui va ser directora de l’Escola Canigó i lluitadora per l’escola pública catalana, Elena Viusà i Vinyals.

Per adquirir la publicació us podeu adreçar a info@mecenix.com o ambar@periodistes.org.

Torna a dalt